Art`Impression Catering - Catering ze smakiem w Warszawie
Przepis na Wigilię pełną smaku
Przepis na Wigilię pełną smaku

Boże Narodzenie to jeden z najprzyjemniejszych okresów w kalendarzu, nie tylko dla dzieci. Chyba nie ma bardziej pobudzającego wyobraźnię święta, którego atmosferą w dodatku możemy się cieszyć przez dobrych kilka tygodni.  Czas ten zyskał nawet przywilej własnego kalendarza adwentowego w postaci czekoladek czy lukrowanych ozdobnie pierniczków, który pomaga wytrwać w oczekiwaniu na 24 grudnia tym najbardziej niecierpliwym.

Coraz wcześniej zapadający zmrok, poranne przymrozki i perspektywę końca roku wynagradza nastrój narastającej euforii związanej z przygotowaniami do wspólnego świętowania wigilii w gronie rodziny, przyjaciół oraz współpracowników.

Już w listopadzie nieśmiało pojawiają się pierwsze dekoracje świąteczne najczęściej na terenie galerii handlowych, będące niczym puszczenie oka do przechodniów, przypominające o radości obdarowywania swoich bliskich prezentami.

Z każdym dniem uliczne alejki, witryny sklepowe i kawiarnie coraz intensywniej czarują  bajkowymi scenografiami z wykorzystaniem bogato zdobionych akcesoriów świątecznych takich jak lampki, choinki, święte mikołaje w saniach z reniferami, a także świątecznych zapachów.

Prawdziwe przedświąteczne szaleństwo nabiera jednak tempa i rozlewa się lawą wrażeń pobudzającą wszystkie zmysły człowieka w ostatni weekend listopada, gdy ma miejsce początek sezonu zakupów o nazwie Black Friday.

W Polsce zwyczaj proponowania przez sklepy produktów w atrakcyjniejszych cenach przyjął się błyskawicznie i ma oczywiście swoją polską specyfikę – nie trwa dzień, ale kilka dni. Black Friday wzbudza w ludziach instynkt łowcy i daje szansę zakupienia prezentów z wyprzedzeniem w relatywnie niższych cenach.

Niektórzy wprawdzie twierdzą, że te oferty promocyjne w sklepach są złudzeniem za sprawą uprzedniego podwyższania cen na metkach lub dotyczą bardzo wyselekcjonowanego asortymentu, ale przecież nie damy sobie zepsuć świątecznego nastroju jakimiś detalami, prawda?

Świat wokół pulsuje świąteczną muzyką i jazzowo zaaranżowanymi kolędami, kawiarnie zapraszają na rozgrzewające aromatyczne zimowe herbaty pachnące cynamonem, pomarańczą, imbirem i goździkami. Książki rezerwacji w restauracjach zapełniają się świątecznymi spotkaniami, podczas których będzie królować czerwony barszcz z uszkami, pierogi z okrasą, sałatka śledziowa i grzane wino.

A w stacjach radiowych i społecznościach można wziąć udział w  wielu konkursach promocyjnych, które przy odrobinie szczęścia pozwoliłyby zapewnić bliskim nie tylko prezenty, ale i wikt na świątecznym stole. Bo cóż jest do wygrania? Torba pierogów, świąteczne wędliny, zestaw luksusowych kosmetyków, odzież sportowa, a nawet gadżety made in China.

I nawet ci najbardziej zapracowani lub odporni na wpływ sugestywnych reklam świątecznych emitowanych w telewizji czy postach influencerów, ociekających lukrowanymi emocjami i bożonarodzeniowym dekorem z opcją natychmiastowego zamówienia on-line, prędzej czy później zadumają się nad tym, jak skomponować menu na świąteczny stół oraz zrobią szybki research, co kupić w prezencie bliskim czy kolegom w pracy.

Zamawianie prezentów świątecznych czy jedzenia przez Internet w rzeczy samej nigdy nie było łatwiejsze. Szczególnie z bezpłatną dostawą do domu, na firmową recepcję czy do paczkomatu.  Nie jest przesadą, że kurierzy są naszymi najlepszymi przyjaciółmi w okresie nie tylko pandemii, ale przede wszystkim Świąt Bożego Narodzenia.

A jeżeli nawet w efekcie promocji Black Friday niczego nie kupią, to i tak o konieczności zakupu podarków będą im przypominać przez kolejne pół roku reklamy śledzące z odwiedzonych stron internetowych. Przed tradycją nie łatwo uciec, nawet gdy wolelibyśmy prezent kupić tylko sobie lub wsiąść do samolotu byle jakiego i obudzić się w atrakcyjniejszych tropikalnych plenerach.

Oczywiście wielu z nas kocha święta miłością bezwarunkową za sprawą specjałów wigilijnych takich jak popisowy domek z piernika, wigilijna kapusta z grzybami, kompot z suszu, kutia z miodem i rodzynkami, sałatka jarzynowa czy barszcz czerwony z uszkami i mixem pierogów.

Dla osób bardziej uzdolnionych kulinarnie, czas spędzony na stronach blogów kulinarnych w poszukiwaniu interesujących receptur jest przyjemnym wytchnieniem przed maratonem zakupów,  a następnie procesem lepienia, krojenia, szatkowania, mieszania, blendowania, wędzenia, smażenia, pieczenia i marynowania.

Jest to wysiłek, który jednak zapewnia ogromną satysfakcję i z pewnością przyczyni się do powstania przyjemnych wspomnień wśród domowników, które pozostaną z nimi na dłużej. Wspomnienia o ważnych świątecznych momentach w gronie najbliższych zapiszą się w ich pamięci zapachem ciasta drożdżowego czy musu piernikowego, skwierczeniem karpia na rozgrzanej patelni, rubinowym poblaskiem barszczu czerwonego, miękkością lepionych uszek czy słodyczą wilgotnego makowca.

W przeszłości wierzono, że przy wigilijnym stole powinna zasiąść parzysta liczba osób, a złamanie tej zasady będzie skutkować śmiercią jednego z uczestników wieczerzy. Tradycyjnie podczas kolacji wigilijnej serwowano nieparzystą liczbę potraw (np.: 7, 9 czy 11), co miało zapewnić zdrowie i pomyślność  przez cały nadchodzący rok. Współcześnie przyjęło się, że na stole wigilijnym powinno pojawić się 12 dań bezmięsnych symbolizujących apostołów, czyli uczniów Jezusa. Choć są i tacy, którzy pragnął, aby specjałów wigilijnych było jak najwięcej, co ma manifestować dostatek i przyciągnąć obfitość do domowników.

W przypadku wigilii odbywających się w gronie kilkunastu osób lub więcej, jak się to dzieje podczas wigilii wielopokoleniowych, szkolnych czy firmowych, ugotowanie 9 czy 12 potraw świątecznych to poważne wyzwanie logistyczne, czasowe i finansowe. A przecież to tylko jedno menu, a świąteczne dni są aż trzy. Nie każdy ma możliwość lub umiejętności by przygotować wieczerzę wigilijną samodzielnie. Wówczas z pomocą przychodzi profesjonalny catering wigilijny.

Firmy gastronomiczne specjalizujące się w cateringu i niektóre restauracje umożliwiają zamówienie sprawdzonych świątecznych  klasyków oraz różnorodnych przekąsek świątecznych wprost do domu lub firmy. Jedną z firm cateringowych w Warszawie jest na przykład Art`Impression Catering - firma z blisko 20 letnią tradycją.

Specjały wigilijne można wówczas zakupić kontaktując się z firmą cateringową lub poprzez sklep internetowy taki jak www.ai-cateringwarszawa.pl, który zawiera sekcję szczegółowo prezentującą dania wigilijne wraz ze zdjęciami. Przysmaki świąteczne niejednokrotnie można także zakupić w kantynie pracowniczej działającej na terenie firm i biurowców, co pozwala zaplanować menu wigilijne i odebrać zamówione produkty w czasie pracy.

W przypadku cateringu na wigilie firmowe, zazwyczaj firmy cateringowe w odpowiedzi na zapytanie klienta korporacyjnego przesyłają trzy propozycje menu wraz z wyceną. Nie oznacza to jednak, że nie są możliwe modyfikacje czy zaprojektowanie menu specjalnie pod kątem charakteru imprezy świątecznej.

W zależności od tego, czy wigilia firmowa jest w stylu tradycyjnej kolacji, bankietu, spotkania on-line czy Christmas Party z elementem zabawy i integracji, doświadczony dostawca usług cateringowych dopasowuje formułę cateringu proponując bufet w miejsce dań serwowanych, zapewniając zestawy dekorowanych przysmaków typu finger food czy projektując specjalne Christmas Boxy.

Dla przykładu, w firmie Art`Impression Catering klientom biznesowym planującym wigilię firmową w standardzie proponuje się trzy rodzaje menu.

W ramach pierwszej propozycji świątecznej wybór zimnych przekąsek obejmuje: trio śledzi, terrinę z sandacza w cytrynowej galaretce, rybę w sosie greckim, pieczywo bankietowe domowego wypieku oraz dwa rodzaje sałatek, tradycyjną sałatkę jarzynową z sosem majonezowym oraz sałatkę z tuńczykiem, kukurydzą i mandarynkami. Dodatkowo ta propozycja jest uzupełniona ciastami świątecznymi w postaci piernika z bakaliami, keksem bakaliowym z sosem karmelowym, roladą makową i świątecznymi kruchymi ciasteczkami.  

Druga propozycja świątecznego menu na wigilię firmową została nieco bardziej rozbudowana. Słodki bufet pozostał ten sam. Jako siódmy smakołyk w kategorii zimnych przekąsek pojawiają się wigilijne kanapeczki dekoracyjne. Natomiast goście mogą skosztować selekcji dań gorących takich jak:  wigilijny barszcz czerwony, kapusta wigilijna z grzybami i suszonymi śliwkami oraz  filet z miruny marynowany w panierce z cytrynowym chrustem. W tej opcji menu nie zabraknie także tradycyjnych domowych pierogów, które można wybrać według preferencji. Dostępne są z kapustą i grzybami oraz pierogi ruskie obsmażane na maśle.

Trzecia oferta wigilijna dla firm to bogate menu złożone z tradycyjnych świątecznych specjałów w wersji klasycznej, jaki i z kreatywnym twistem szefa kuchni Art`Impression Catering.

W bufecie zimnych przekąsek zaproponowano 3 przekąski rybne (trio śledzi, terrinę z sandacza w cytrynowej galaretce oraz rybę w sosie greckim), 4 specjały mięsne (roladę z kurczaka z suszonymi morelami, świąteczny pasztet podany z konfiturą z czerwonej cebuli i grissini, schab faszerowany musem chrzanowym oraz polędwiczki sous-vide z musem śliwkowo-koniakowym i granatem).

W bufecie sałatkowym tradycyjnej sałatce jarzynowej z sosem majonezowym towarzyszy sałatka tuńczykowa z kukurydzą i mandarynkami oraz sałatka Waldorf z selera naciowego, jabłek, winogron, gruszek i orzechów włoskich. Oczywiście wraz z pieczywem bankietowym domowego wypieku.

W tym menu podczas kolacji wigilijnej goście mogą wybrać  ulubione potrawy spośród 7 dań gorących. W kategorii zup do wyboru są wigilijny barszcz czerwony z pasztecikiem z kapustą i grzybami lub tradycyjna zupa grzybowa z łazankami. Na miłośników ryb w ramach dań głównych będzie czekać  łosoś marynowany w rieslingu, pieczony z warzywami i podany z risotto grzybowym.

Mięsnym akcentem będzie soczyste udko kaczki confit z karmelizowanymi wiśniami w aromacie pomarańczy z ziemniaczkami zapiekanymi z tymiankiem. Będzie można także skosztować pierogów kapustą i grzybami lub pierogów ruskich obsmażanych na maśle oraz kapusty wigilijnej z grzybami i suszonymi śliwkami. Wśród słodkich rarytasów i ciast świątecznych do gorących napojów pojawia się kultowa kutia z miodem i rodzynkami.

Oczywiście każde z powyższych menu wigilijnych można uzupełnić o uniwersalne tace przekąsek, zestawy dekoracyjnych kanapeczek bankietowych  czy półmiski sałatek dostępne dla każdego w asortymencie cateringowego sklepu internetowego www.ai-cateringwarszawa.pl

Dodatkowo Art`Impression Catering stworzyło w swoim e-sklepie sekcję poświęconą wyłącznie cateringowi wigilijnemu, gdzie każda osoba pragnąca zamówić coś pysznego na świąteczny stół w domu czy biurze może samodzielnie skomponować swoje menu na świąteczne przyjęcie.

Wszystkie świąteczne przekąski, dania obiadowe i desery z poniższej listy można zamówić wygodnie poprzez sklep internetowy w określonej liczbie porcji.

Śledzie pod pierzynką
Śledzie po kaszubsku
Śledzie w oleju z cebulką

Karp w galarecie po królewsku
Karp po żydowsku
Terrina z sandacza w cytrynowej galarecie
Pstrąg w galarecie
Ryba po grecku

Pasztet z dziczyzną
Tymbaliki z kurczaka
Schab po warszawsku półmisek
Rolada z kurczaka z suszonymi morelami w galarecie
Schab pieczony ze śliwkami
Karkówka pieczona w ziołach
Boczek pieczony
Sos tatarski

Sałatka jarzynowa
Sałatka ziemniaczano-śledziowa
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka Waldorf z selera naciowego, jabłek, winogron, gruszek i orzechów włoskich

Wigilijny barszcz czerwony
Zupa grzybowa z łazankami

Pasztecik z kapustą i grzybami
Karp smażony filet
Sandacz smażony filet
Pieczone udko z kaczki w majeranku z jabłkami i żurawiną
Zraz wołowy z cebulą, boczkiem i grzybami w sosie myśliwskim

Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi ruskie
Wigilijna kapusta z grzybami
Ziemniaki w ziołach do opiekania
Buraczki karmelizowane w miodzie  

Sernik krakowski
Keks
Piernik
Śnieżne Rafaello
Rolada makowa z czekoladą

Dziękujemy, że odwiedzasz naszą stronę internetową poświęconą cateringowi.

Jeżeli wolisz zapoznać się z menu w formie dokumentu .pdf i formularza zamówienia przesłanych za pośrednictwem poczty elektronicznej, skontaktuj się z nami wskazując, czy potrzebujesz oferty na potrzeby firmy czy propozycji dla klientów indywidualnych.

biuro@ai-cateringwarszawa.pl
601 620 111

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl